Przygotowanie do wykonywania takich zadań zawodowych jak: organizowanie i realizowanie zadań związanych z prowadzeniem działalności gospodarcze w agrobiznesie, organizowanie i wykonywanie prac związanych z przetwórstwem spożywczym, prowadzenie dokumentacji przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
Przedmioty realizowane w trakcie kształcenia: Podstawy rolnictwa; Prowadzenie działalności gospodarczej w agrobiznesie; Planowanie przetwórstwa żywności; Prowadzenie rachunkowości i rozliczeń podatkowych przedsiębiorstwa w agrobiznesie; Język obcy zawodowy
Kierunek przeznaczony dla
absolwentów Szkoły Branżowej I Stopnia na kierunku rolnik, którzy posiadają
dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe (ROL.04. Prowadzenie produkcji rolnicze). Nauka trwa 2 lata (4 semestry), kończy się egzaminem
potwierdzającym kwalifikacje zawodowe (ROL.05. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie), po którego zdaniu można uzyskać dyplom potwierdzający
kwalifikacje w zawodzie technik agrobiznesu.