Przygotowanie do wykonywania takich zadań zawodowych jak: ocenianie jakości żywności, planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia, organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej, wykonywanie usług gastronomicznych oraz ekspedycja potraw i napojów.
Przedmioty realizowane w trakcie kształcenia: Podstawy żywienia i gastronomii; Planowanie żywienia; Organizowanie produkcji gastronomicznej; Prowadzenie usług gastronomicznych; Język obcy zawodowy
Kierunek przeznaczony dla absolwentów Szkoły Branżowej I Stopnia na kierunku kucharz, którzy posiadają dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe (HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań). Nauka trwa 2 lata (4 semestry), kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe (HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych), po którego zdaniu można uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych