Przygotowanie do wykonywania takich zadań zawodowych jak: wykonywanie prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych; wykonywanie prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych; prowadzenie i obsługa mikrociągnika oraz wykonywanie prac maszynami stosowanymi w ogrodnictwie.
Przedmioty realizowane w trakcie kształcenia: Podstawy ogrodnictwa, Prowadzenie produkcji sadowniczej, Prowadzenie produkcji warzywnej, Prowadzenie produkcji roślin ozdobnych, Eksploatacja środków technicznych stosowanych w ogrodnictwie, Dobieranie metod i środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
Nauka trwa 1 rok (2 semestry), kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe (OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych), po którego zdaniu można uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie ogrodnik